Venecijos „Aukso liūtas“ – Janui Lauwersui

2014-04-12

aA

Šią savaitę Venecijos bienalė išdalino savo „Aukso liūtus” už pasiekimus atlikimo srityse. Belgų menininkas Janas Lauwersas buvo apdovanotas „Aukso liūtu” už gyvenimo pasiekimus (Lifetime Achievement Award), paskelbė Bienalės direktorius Paolo Baratta. Tai pirmas Bienalės apdovanojimas belgų menininkui teatro srityje, kurį sustiprino „Sidabro liūtas” taip pat belgui teatro režisieriui Fabrice´ui Murgiai. Nors, kaip ir buvo pabrėžta, Lauwersą sunkiai galima priskirti tik prie teatro meno atstovų – jis dirba beveik visose meno srityse.

Janui Lauwersui (57 m.) apdovanojimas skirtas už pastarųjų dešimtmečių darbą su „Needcompany” trupe, kurią jis 1986 m. įkūrė drauge su žmona choreografe Grace Ellen Barkey. Tarp svarbiausių jo apdovanojimų – „Obie” apdovanojimas (Niujorkas, 1999), Flamų bendruomenės prizas už dramaturgiją (2006), „Aukso medalis” už nup;lelnus Austrijai (2012). Jo darbai pastaruosius keletą metų buvo rodomi Venecijos Bienalėje.

Valų režisierius Fabrice´as Murgia (30 m.) 2008 m. įkūrė trupę „Compagnie Artara”, žinomiausi spektakliai – „Gyvenimas: perkrauti: apleisto kaimo kronika” (LIFE:RESET: Chronique d´une ville épuisée), „Dievas yra didžėjus” (Dieu est un DJ pagal Falką Richterį), „Kitas gyvenimas” (Second Life).

„Aukso liūtą” šokio srityje už gyvenimo pasiekimus pelnė amerikiečių choreografas Steve´as Paxtonas, „Sidabro liūtą” – italų choreografas, atlikėjas Michele Di Stefano.
Muzikos „Aukso liūtas” už gyvenimo pasiekimus skirtas kompozitoriui Steve´ui Reichui.

Menų faktūros inf.

 

Užsienyje