Kauno teatro gastrolės: soti porcija meno

2006-05-03

aA

Pernai atnaujinęs tradiciją pavasarį gastroliuoti Vilniuje, Kauno dramos teatras skelbia gastrolių sezono pradžią. Vilniuje jau pradėti platinti bilietai į kauniečių spektaklius, kuriuos skirtinguose teatruose išvysime gegužės 11-20 dienomis. Sostinės publikai išvysti Kauno teatro spektaklius, kaip ir prieš metus, padės programinės įrangos įmonė „Sintagma“, pati pasisiūliusi (o tai Lietuvoje itin reta) remti Kauno dramos teatro gastrolės Vilniuje. Rusų dramos, Nacionaliniame, Vilniaus mažajame teatruose ir Menų spaustuvėje kauniečiai parodys 9 spektaklius. Šalia naujausių pastatymų publika galės pamatyti ir porą jau seniai sostinėje nerodytų ankstesnių spektaklių, pristatančių tą teatrą, už kurį šiemet Gintarui Varnui įteikta Nacionalinė premija.







Eimutis Kvoščiauskas ir Edita Užaitė „Savižudyje”
Gastroles gegužės 11 ir 12 dienomis Lietuvos rusų dramos teatre pradės pajuodusi Agniaus Jankevičiaus komedija pagal Nikolajaus Erdmano „Savižudį“. Nors publikos jis vertinamas prieštaringai dėl necenzūrinės kalbos, spektaklis jau pelnė tris nominacijas Auksiniam scenos kryžiui ir „Fortūnos“ diplomą. Kruopščiai iškupiūravęs tarpukarinio sovietmečio realijas, režisierius ironišką požiūrį ir sveiką humorą nutaikė į mūsų laikus. Scenoje išvystame su „Na, palauk“ išaugusią kartą – Eimučio Kvoščiausko Podsekauską ir Editos Užaitės Podsekauskienę. Jie tebesvajoja išsiveržti iš „komunalkos“, kurioje viltį rasti laimės žiburį kursto Kučinsko šlagerių besiklausanti Liucijos Rukšnaitytės vaidinama Motina.


Sveiko humoro netrūksta ir vaikams bei jaunimui skirtame gastrolių spektaklyje – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Rimo Tumino kurso studentų sukurtoje „Coliukėje“. Neįpareigojanti ir be galo šilta muzikinė improvizacija Hanso Christiano  Anderseno pasakos motyvais buvo sukurta specialiai Kauno dramos teatro organizuotam Anderseno festivaliui. Sigito Račkio režisuotas studentiškas spektaklis tapo absoliučiu festivalio favoritu, pelnė net tris diplomus ir pagrindinį prizą – jam teko vieta Kauno dramos teatro repertuare. Po festivalio kritikai rašė: „Tuščioje scenoje pasistatę juodą teatrinį kubą, dėvėdami repeticijų drabužius, komiška improvizacija ir gyvu dainavimu jie sugebėjo įtikinti, kad pasaka ir vaidybos džiaugsmas puikiausiai suderinami. Tuomet atsiranda ir žiūrėjimo džiaugsmas“ (Alma Braškytė, Mūzų malūnas). Studentišką „Coliukę“ išvysime Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje gegužės 14 dieną.

Linksmąsias kauniečių gastrolių nuotaikas antrąją gastrolių savaitę šiek tiek prasklaidys keturios dramos. Didžiosios scenos pastatymus išvysime Nacionalinio dramos teatro scenoje, o Ilgosios scenos spektaklius – Menų spaustuvėje.


Gegužės 15 dieną Menų spaustuvėje Vilniuje pirmą kartą bus pristatytas vienas naujausių Kauno dramos pastatymų – Rainerio Wernerio Fassbinderio „Karčios Petros fon Kant ašaros“ (spektaklio meno vadovas – Gintaras Varnas, režisierius – Rokas Ramanauskas). Kontroversišką istoriją apie netikėtai užsiplieskusią meilę merginai, kuri sužlugdo garsią madų dizainerę, vaidina aktorės Aurelija Tamulytė (Petra fon Kant), Goda Piktytė, Vaida Būtytė, Eglė Driukaitė, Jūratė Onaitytė ir Giedrė Ramanauskaitė. Emocijų kupinai dramai scenografiją kūrė Gintaras Makarevičius, kostiumus – Jolanta Rimkutė, o muziką sukomponavo Giedrius Puskunigis. Šioje žymaus vokiečių kino režisieriaus sukurtos dramos versijoje Petros fon Kant išgyvenimai eksponuojami tik stambiu planu, nevengiant pabrėžti gyvo teatro privalumų, kurių neturi kinas.


Menų spaustuvėje gegužės 16 ir 17 dienomis bus parodyta Vilniaus publikai jau seniai nematyta Jeano-Luco Lagarce‘o „Tolima šalis“. Iš Naujosios dramos akcijoje pristatyto eskizo dar 2001 metais Gintaro Varno sukurtas spektaklis netrukus buvo pripažintas geriausiu sezono pastatymu. Jo režisierius ir antraplanį vaidmenį sukūrusi Aurelija Tamulytė pelnė Lietuvos Kultūros ministerijos prizus, o aktorius Saulius Balandis už pagrindinį Lui vaidmenį buvo nominuotas šiam prizui. „Tolima šalis“ – spektaklis apie žmogų, atsisveikinantį su gyvenimu, apie neišsipildžiusius troškimus ir apie meilę – iki šiol yra vienas geriausių Kauno dramos teatro spektaklių.








Viktorija Kuodytė – Portija
Didžiojoje Nacionalinio dramos teatro scenoje gegužės 18 dieną turėsime gana retą pastaruoju metu progą išvysti vieną geriausių aktorės Viktorijos Kuodytės vaidmenų Marinos Carr dramoje „Portija Koglen“. Portijos vaidmuo šiame Gintaro Varno režisuotame spektaklyje 2002 metais pelnė aktorei Šv. Kristoforo statulėlę. „Portija Koglen“ – tai nuskendusiame brolyje dvynyje antrosios savo sielos pusės ieškančios jaunos moters istorija. Žemiškąjį ir mistiškąjį pasaulius spektaklyje apjungia Gintaro Makarevičiaus scenografija, Juozo Statkevičiaus kostiumai, Giedriaus Puskunigio muzika, video projekcijos, šokio ir šešėlių teatro poetika.

Paskutines dvi gastrolių dienas rimtą alternatyvą Eurovizijos manijai sudarys naujausias Gintaro Varno pastatymas – vokiečių dramaturgės Dea Loher drama „Nekalti“ (Nacionalinio dramos teatro Didžioji salė, gegužės 19 ir 20 d.) Šiemet šis spektaklis buvo nominuotas net penkiems Auksiniams scenos kryžiams. Kryžiai atiteko aktorei Daiva Stubraitė už senstančios filosofės Elos vaidmenį ir Milei Šablauskaitei už Ponios Cuker vaidmenį. Šablauskaitei įteiktas ir kaunietiškos Fortūnos diplomas, o Fortūnos statulėlė atiteko spektaklio kūrybinei grupei už geriausią sezono dramos spektaklį Kaune. „Nekalti“ – postmodernus montažinis epas apie XXI amžiaus Vakarų visuomenę, kritiškai atskleidžiantis save naikinti linkusio šiuolaikinio europiečio mąstyseną. Į šio spektaklio gastroles iš Vokietijos atvyksta ir pjesės autorė dramaturgė Dea Loher. Goethes instituto rengiamas susitikimas su D. Loher vyks gegužės 20 dieną 15 val. Nacionalinio dramos teatro fojė.


Gegužės 14-20 dienomis į Vilnių laikinai persikels ir Kauno dramos teatro filialas – Sriubos teatras. Vilniaus mažajame teatre turėsime progos stebėti net tris apetitą žadinančius spektaklius. Spektaklį be meniu ir įprastinėje teatro salėje pristatys aktorė Daiva Stubraitė – Vladimiro Djačenkos „Rudens stiliaus moterį“ (rež. Sergejus Paciukas). Pirmoji sostinės žiūrovus prie sriubos sukvies Milė Šablauskaitė, vaidinanti pagrindinį vaidmenį Juhano Smuulo „Svečiuose pas pulkininko našlę“ (rež. Danutė Juronytė). Pulkininkienę pakeis žydiško humoro komedija pagal Šolom Aleichemą „Mendelio milijonai“ (rež. Algimantas Pociūnas), kuriame vaidina Audronė Paškonytė ir Egidijus Stancikas.


Kauno valstybinis dramos teatras, praeitą gruodį atšventęs savo 85-erių metų jubiliejų, yra ne tik seniausias Lietuvos teatras, bet ir pastaruoju metu aktyviausiai atsinaujinantis teatras šalyje. Šį sezoną pristatęs 10 premjerų ir surengęs 3 festivalius, šis teatras iš esmės atnaujino savo repertuarą. Kovo mėnesį pradėjęs antrąjį savo pagrindinio pastato rekonstrukcijos etapą ir rugsėjį atidarysiantis naują Kamerinę salę, Kauno dramos teatras pretenduoja tapti gyviausiu Lietuvos visuomenėje teatru. Jo gastrolės Vilniuje – puiki proga sostinės publikai susipažinti su kaunietiškomis naujovėmis ir neprarasti ryšio su teatre vykstančiais procesais.


Kauno dramos teatro inf.

 


Kauno valstybinio dramos teatro
gastrolės Vilniuje gegužės 11–20 d.


Lietuvos rusų dramos teatre


Gegužės 11 ir 12 d. 18 val. trukmė 1.30
Nikolaj Erdman SAVIŽUDIS
Vienos dalies pajuodusi komedija (N-16). Rež. Agnius Jankevičius
12, 15, 20, 25 Lt



Lietuvos nacionaliniame dramos teatre


Gegužės 14 d. 12 ir 15 val. trukmė 1.00
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Rimo Tumino kursas
Hans Christian Andersen COLIUKĖ
Muzikinė improvizacija pasakos motyvais. Rež. Sigitas Račkys
Mažojoje salėje  8 Lt







Daivai Stubraitei už Elos vaidmenį skirtas Auksinis scenos kryžius
Gegužės 18 d. 18 val. trukmė 2.40
Marina Carr PORTIJA KOGLEN
Dviejų dalių drama. Rež. Gintaras Varnas
Didžiojoje scenoje  12, 15, 20, 25 Lt


Gegužės 19 ir 20 d. 18 val. trukmė 3.00
Dea Loher NEKALTI
Dviejų dalių drama (N-16). Rež. Gintaras Varnas
Didžiojoje scenoje  12, 15, 20, 25 Lt
Gegužės 20 d. 15 val. Nacionalinio dramos teatro fojė – susitikimas su pjesės autore, vokiečių dramaturge Dea Loher. Susitikimą rengia Goethes institutas Vilniuje


Menų spaustuvėje (Maironio g. 3)


Gegužės 15 d. 18 val. trukmė 2.15
Rainer Werner Fassbinder KARČIOS PETROS FON KANT AŠAROS
Dviejų dalių drama. Rež. Rokas Ramanauskas
25 Lt


Gegužės 16 ir 17 d. 18 val. trukmė 3.00
Jean-Luc Lagarce  TOLIMA ŠALIS 
Dviejų dalių drama. Rež. Gintaras Varnas
20 Lt



Vilniaus mažajame teatre

Gegužės 14 ir 15 d. 18.30 val. trukmė 1.00
Vladimir Djačenko RUDENS STILIAUS MOTERIS
Vienos dalies groteskas. Rež. Sergejus Paciukas
Didžioji scena 20 Lt








„Mendelio milijonai”
Gegužės 16 ir 17 d. 18.30 val. trukmė 1.00
SRIUBOS TEATRAS
Juhan Smuul  SVEČIUOSE PAS PULKININKO NAŠLĘ
Vienos dalies anekdotas. Rež. Danutė Juronytė
Fojė 20 Lt

Gegužės 18 ir 20 d. 18.30 val. trukmė 1.00
SRIUBOS TEATRAS
Šolom Aleichem  MENDELIO MILIJONAI
Vienos dalies komedija. Rež. Algimantas Pociūnas
Fojė 20 Lt


 

Naujienos