LRT eteryje – naujas projekto „Šokis plius miestas“ sezonas

2024-09-27 menufaktura.lt
Stopkadras iš trumpametražių filmų projekto „Šokis plius miestas“
Stopkadras iš trumpametražių filmų projekto „Šokis plius miestas“

aA

Architektūrinius objektus, šiuolaikinį šokį ir kiną sujungiantis projektas „Šokis plius miestas“ grįžta į LRT eterį. Nauji trumpametražiai filmai žiūrovų dėmesio lauks nuo rugsėjo 30 dienos.

„Projektas „Šokis plius miestas“ ne tik tęsia savo gyvavimą, bet ir auga – nuo šio sezono jis tampa tarptautiniu. Didžiulis tarptautinis kūrėjų desantas iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos bei Prancūzijos žiūrovams pristatys devynis trumpametražius filmus, kurių kiekvienas savaip atskleidžia judančio, šokančio, gyvo kūno santykį su statiška, faktūriška, tarsi negyva erdve, pastatu, urbanistine aplinka“, – sako LRT kultūros turinio redaktorė ir viena iš projekto iniciatorių Agnė Biliūnaitė.

LRT kartu su Lietuvos šokio informacijos centru sugalvotas projektas „Šokis plius miestas“ prasidėjo 2019 metais, kai šokio teatras „Aura“ atskleidė Kauno modernizmo pastatus. Bėgant laikui prie projekto prisijungė nauji partneriai, o architektūrinių objektų geografija išsiplėtė per visą Lietuvą – nuo Svencelės ir Nidos iki Vilkaviškio, Panevėžio ir Visagino. Naujame sezone buvo peržengtos ir Lietuvos ribos.

Stopkadras iš trumpametražių filmų projekto „Šokis plius miestas“

„Prieš porą metų prisijungusi prie projekto ir pakvietusi kartu dirbti kolegas iš kino lauko, iš karto pajutau, kad ši tarpdisciplininė kūrybos patirtis visus labai įtraukė. Žinojau, kad reikia projektą tęsti, bet kartu norėjosi naujo iššūkio. Manau, kad tai pavyko pasiekti su kaupu – šis sezonas tikrai išskirtinis kūrėjų drąsa eksperimentuoti šokio filmo žanre. Labai laukiu pirmųjų Lietuvos žiūrovų reakcijų“, – mintimis dalijasi projekto prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė.

Šio sezono „Šokis plius miestas“ filmai kviečia naujai pažvelgti į žinomus architektūrinius pastatus penkiose šalyse – Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje ir Prancūzijoje.

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre ir Santuokų rūmuose šokėjai pasakos istorijas apie transformaciją ir tapatybę, Kyjivo politechnikos instituto bibliotekoje žiūrovai bus kviečiami panirti į žaidimą su gravitacija ir erdve, o istorinė Rygos cirko arenos praeitis supažindins su meilės chaosu ir grožiu.

Stopkadras iš trumpametražių filmų projekto „Šokis plius miestas“

Estijoje esančio Arvo Pärto kultūros centro stiklinės sienos sukurs siurrealistinę aplinką, kurioje šokėjai tarsi plūduriuos tarp realybės ir iliuzijos. Talino kruizinių laivų terminale ir avangardinėje „Les Étoiles“ Prancūzijoje šokėjai mes iššūkį visuomenės normų ribotumui ir tyrinės sudėtingus žmonių santykius.

Šių metų „Šokis plius miestas“ filmų prodiuseriai – „Just a moment“ (Lietuva), „Air Productions“ (Latvija), „Stellar Film“ (Estija), „Moon Man“ (Ukraina), „Tag Film“ (Prancūzija). Projekto koprodiuseriai – LRT ir ARTE G.E.I.E.

Šiais metais projekte dalyvauja Lietuvos kūrėjai – režisierės Lina Lužytė ir Greta Grinevičiūtė, šokėjai Dovydas Strimaitis, Lora Juodkaitė ir Darius Algis Stankevičius, operatoriai Nojus Drąsutis ir Vytautas Katkus, kompozitoriai Dominykas Digimas ir Maximilianas Oprishka bei daugelis kitų prie projekto įgyvendinimo prisidėjusių žmonių.

Stopkadras iš trumpametražių filmų projekto „Šokis plius miestas“

Projekto rėmėjai – Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros institutas, Prancūzų kultūros institutas, Latvijos valstybinis kultūros rėmimo fondas, Estijos kultūros fondas. Projekto partneriai – Lietuvos šokio informacijos centras, Architektūros fondas, „Lietuvos sezonas Prancūzijoje 2024“, Kyjivo šiuolaikinio šokio platforma.

„Šokis plius miestas“ 2022 metais sulaukė tarptautinio pripažinimo – juo susidomėjo vienas svarbiausių pasaulyje kultūros kanalų ARTE. Šio kanalo žiūrovai galėjo pamatyti keturis filmų rinkinius pagal architektūros paskirtį sujungiančias temas: kultūra, gyvenimas, judesys, darbas. LRT su ARTE bendradarbiavimą tęsia ir toliau – prasidėjus Lietuvos sezonui Prancūzijoje, čia buvo parodyti ir naujo, ir seno sezono filmai.

Lietuvoje naujų filmų premjera įvyks nuo rugsėjo 30 d. – juos bus galima žiūrėti per LRT PLIUS kanalą arba patogiu metu rasti LRT mediatekoje.

LRT informacija

Anonsai