„Bagadelnia“ – įkvėpta tikrų istorijų ir Jimo Morrisono muzikos

2018-11-09 menufaktura.lt
„Bagadelnios“ kūrybinė grupė
„Bagadelnios“ kūrybinė grupė

aA

Lapkričio 10-11 dienomis Valstybinis Šiaulių dramos teatras vėl kviečia į premjerą. Spektaklį-žaidimą „Bagadelnia“, sukurtą pagal senelių globos namų gyventojų pasakojimus, Šiaulių publikai pristato režisierius ir dramaturgas Aleksandras Špilevojus. „Bagadelnia“ šiandien retai bevartojamas žodis, reiškiantis prieglaudą, globos namus ar net elgetyną. Tačiau režisieriui ir pjesės autoriui Aleksandrui Špilevojui daug iškalbingesnė atrodo šio žodžio etimologija. Pasak jo, apibūdinimas „bagadelnia“ yra kilęs iš slavų kalbos žodžių „Bog“ ir „delat“. Tad „bagadelnia“ reiškia – „padaryta Dievo“ arba „padaryta dėl Dievo“. Pasak režisieriaus, šis spektaklis bus apie žmones, kurie yra labai arti to, ką galime vadinti Dievu arba kosmosu. Patį žodį „bagadelnia“ Aleksandras Špilevojus išgirdo iš vieno gyventojo senelių prieglaudoje, kur jis lankėsi visus praėjusius metus, kol kaupė istorijas ir bendravo su ten gyvenančiais žmonėmis.

„Žodžio „bagadelnia“ prieglaudos gyventojai nevartoja su neigiamu atspalviu. Mano įsivaizdavimą, kaip statysiu šį spektaklį, pakeitė vienos senolės frazė. Paklausiau, ar ji tebesvajoja sugrįžti į namus. Žinojau, kad daugelis tiki, kad atvyksta čia tik laikinai… Bet ši senolė pasakė: „Ne, ką tu, vaikeli, bagadelnia yra dangaus prieangis. Tai yra paskutinis žingsnelis prieš išėjimą ten.“ Šis spektaklis, ši mūsų „Bagadelnia“, yra apie paskutinį žingsnelį prieš įeinant ten. Tai spektaklis, kuriame bandome atrasti beveik aiškių ribų ir rėmų neturintį prieangį, kuris yra lyg ir čia, bet lyg ir ten. Šį tarpinį būvį atsiskleis ir režisūrinis spektaklio sprendimas, muzika, scenografija, tekstas, aktorių vaidybos maniera“, pasakoja Aleksandras Špilevojus.

„Bagadelnia“ pasakoja apie žmones, nugyvenusius skirtingus gyvenimus, turėjusius skirtingas patirtis ir likimus, bet galiausiai atsidūrusius viename bendrame taške. Tai, kad vaidinamos pjesės herojai yra senelių globos namų gyventojai, visai nereiškia, kad žiūrovai spektaklio metu bus skandinami sentimentuose ir užuojautoje. Anaiptol. Spektaklio aktoriai atskleis smagius, beveik pasakiškus žilų herojų, senųjų romantikų, buvusių sovietinių laikų hipių nuotykius, patyrimus ir atradimus. Juk senatvėje, kai viskas atrodo mažiau spalvinga, kai kuriuos dalykus tenka tiesiog išsigalvoti. „Bagadelnioje“ susidurs ir pasaulėžiūros, ir religijos, ir priešingi politiniai požiūriai, bet dažniausiai tai bus žmogaus susidūrimas su pačiu savimi, su šalia esančiu ir su savo prisiminimais.

„Bagadelnia“ – tai spektaklis-žaidimas, artimas story telling žanrui. Per kiekvieną spektaklį publikai bus pristatomos aštuonios skirtingos, bet tarpusavyje susijusios istorijos. Aktoriai ir vedantysis, kurio vaidmenį atlieka režisierius, siūlys žiūrovams patiems išsirinkti, kurias iš jų jie pageidaus pamatyti.

„Bagadelnioje“ ne kartą suskamba ir legendinės grupės „The Doors“ muzikos motyvai. Jei bagadelnia – dangaus prieangis, tai štai, ką apie šį tarpinį slenkstį į anapusybę sako spektaklyje pasirodysiantis „The Doors“ lyderis Jimas Morrisonas: „The doors of perception are cleansed here and everything appears to man as it is, infinite“ (liet. Pažinimo durys dabar atvertos ir viskas žmogui apsireiškia taip, kaip yra iš tikrųjų – niekas nesibaigia).

Spektaklio kūrėjai kviečia žiūrovus kartu praverti duris į bagadelnios prieangį. Galbūt penki spektaklyje pasirodantys senukai jau pravėrė pažinimo duris ir prieš išeidami į begalybės kosmosą dar nori savo istorijomis ir atradimais pasidalyti ir su mumis?

Vaidina žinomi Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai: Vladas Baranauskas, Nomeda Bėčiūtė, Juozas Bindokas, Sigitas Jakubauskas, Rimanta Krilavičiūtė, Nijolė Mirončikaitė, Vilija Paleckaitė, Saulius Pauliukonis, Antanas Venckus, Juozas Žibūda. 

Režisierius ir pjesės autorius – Aleksandras Špilevojus

Scenografė ir kostiumų dailininkė – Rūta Lendraitytė Utalla

Kompozitorius – Paulius Trijonis

Vaizdo projekcijų autorius – Andrejus Špilevojus, Aurelijus Čiupas

Šviesų dailininkas – Darius Malinauskas

Premjera – lapkričio 10 ir 11 d. Valstybinio Šiaulių dramos teatro mažojoje salėje.

Valstybinio Šiaulių dramos teatro informacija

 

Anonsai