Druskininkų festivalio meilės ir vienatvės

2009-07-29 Menų faktūra
„Pabėgimas į Akropolį“. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka

aA

Keturiais kino filmais prasidėjusį Druskininkų teatro festivalį papildys teatro spektakliai bei muzikiniai renginiai. Jau šį savaitgalį jo žiūrovų laukia muzikinė gyvo garso komedija „Meilė ir taika”, teatro „Atviras ratas” spektaklis „Pabėgimas į Akropolį”, bliuzo karalienės Arinos ir „Veto bank” bei jaunuolių grupės „Flamingo” koncertai. Darbo dienomis vėl kvies kino seansai – „Oscarais” apipiltas „Lūšnynų milijonierius”, mistinė drama „Aklumas” ir nepakartojamas Emiro Kusturicos dokumentinis filmas apie futbolo dievaitį Diego Maradoną.

Nuotaikingoje lietuviškoje muzikinėje komedijoje „Meilė ir taika” susipina aibė intrigų, meilė, bohema, pinigai, paradoksalūs vyrų ir moterų santykių posūkiai bei meilės deficitas. Šiuolaikinio kompozitoriaus Antano Jasenkos miuziklas patrauklus ne vien aistringomis dainomis ir efektingais šokiais, bet ir plėtojama intriga bei spalvingais personažais, kuriuos vaidina Lietuvos teatro aktoriai Eglė Mikulionytė, Leonardas Pobedonoscevas, Audrius Bružas, Džiugas Siaurusaitis ir kiti.

Pasak kūrėjų, savo dvasia „Meilė ir taika” galėtų prilygti žymiajai „Mulen Ružo” istorijai, tik su lietuviško gyvenimo realijomis. Komedijos veiksmas vyksta bohemiškoje kavinėje, kurioje renkasi „nežinomi” XXI a. menininkai, bei „plataus profilio artistai”. Kas išgelbės šią švaistūnų bendruomenę nuo bankroto? Pamatysite šį penktadienį Druskininkų teatro festivalyje.

Visai kitoks yra teatro „Atviras ratas” spektaklis pagal jame vaidinančios aktorės Marijos Korenkaitės pjesę „Pabėgimas į Akropolį”.  Jo centre – mažas žmogus prieš dvikojų visuomenę. Naivi svajonė prieš cinizmą. Meilė prieš abejingumą. Septyni aktoriai scenoje iš spalvingos situacijų karuselės ir daugybės skirtingų personažų kuria vieną istoriją apie šių dienų pasaulį paauglių akimis. Kartais gražų, kartais žiaurų. Čia ir pirmoji meilė, mokyklinė merginų draugystė, vaikinų pasistumdymai, tėvų nerimas ir maištaujanti, ieškanti vaikų siela. Rokiškio miestelio paauglė klausia – ar „Akropolis” – miestas, kuriame visi žmonės laimingi, kur išsisprendžia visos problemos? Ar tai tik televizijos sukurta iliuzija? Spektaklio kūrėjai atskleidžia savo kritišką požiūrį į šiuolaikinę visuomenę, diagnozuodami pagrindinę jos ligą – vienatvę, kuri provokuoja abejingumą ir susvetimėjimą.  Spektaklis buvo nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui” už geriausią Nacionalinės dramaturgijos pastatymą.

DTF inf.

Anonsai